YETİŞEN OTLAR VE FAYDALARI
EBEGÜMECi
Zeytinyağlı yemeği yapılan ebegümeci, Anadolu’nun pek çok
yöresinde yetişiyor. Sadece sofrada da değil, doğal tıpta da kullanılan
ebegümecinin, kol ve bacak çürüklerine, ciltteki şişlik ve çıbanlara iyi
geldiği ve kaynatılıp içildiğinde sinirleri kuvvetlendirdiği söyleniyor.
ARAPSAÇI
Yapraklarında bulunan ve uçucu bir yağ olan rezene sayesinde
arapsaçı, anasona benzer etkili ve güçlü bir kokuya sahip. Arapsaçının gaz
söktürücü ve süt artırıcı etkileri olduğu gibi kökü de idrar artırıcı olarak
kullanılıyor.
TURP OTU
Haşlanıp salata olarak tüketildiği gibi kavrulup üzerine
yumurta kırılarak da yeniyor. İçerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı,
sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özellikleri olduğu söyleniyor.
DENiZ BÖRÜLCESi
Deniz kıyılarında suyun gel git yaptığı yerlerde sular
çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama çok lezzetlidir. Her ne
kadar sarımsaklı ve sirkeli salatasının keyfine doyum olmasa da hazırlanışı bir
parça zahmetlidir. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr
hastalığına da iyi gelir. Kendisi çok tuzlu olduğu için pişirilirken tuz
eklenmemesi önerilir.
SARMAŞIK
Ege bölgesinin zengin ot çeşitlerinden birisidir sarmaşık
otu. Biraz acı tadı ile lezzetli ve aynı zamanda faydalı bir ottur. Genellikle
acısı gitsin diye az haşlanıp sonra kavrularak ve üzerine yumurta kırılarak
tüketilir. Kolesterol ve üreyi düşürür Vücuttaki ödemi atar.
ISIRGAN
(DALAGAN)OTU
Ege Mutfağı Ot-Sebze yemekleri denilince vazgeçilmezlerden birisi olan
şifalı Isırgan otu bağışıklığı
güçlendiriyor, kan dolaşımını artırıyor, kanı temizliyor, ülseri önlüyor,
yaraları iyileştiriyor, dirençli
mikroorganizmaların yayılmalarını, engelliyor, pankreas, mide, karaciğer,
bağırsaklar ve safra kesesi rahatsızlıklarına da iyi geliyor.
HİNDİBA (RADİKA)
Hindiba
papatyagiller familyasından,
sebze olarak yararlanılan bir yıllık
bitki türü.Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek
de yapılır. Yaygın olarak yabani hindibanın yaprakları ilkbaharda toplanarak
şifalı ot ve sebze olarak tüketilir. Bu yapraklar ülkemizde “Hindiba” ve
“Radika” olarak bilinir. Hafif acımsı bir tadı vardır, ama kesinlikle rahatsız edici değildir. Hindiba, genel
anlamda böbreklerin ve karaciğerin çalışma kapasitesini fevkalade yükseltir.
Bağdokuyu çok olumlu etkileyerek, yeterli oranda kanın tüm hücrelere ulaşmasına yardımcı olur.
İçerdiği etkin maddelerin birlikte oluşturduğu etki sayesinde, güçsüz kişilerin
güçlenmesini sağlar. Kalsiyum ve mineral deposudur.
TARHANA OTU
.
Maydanozgiller familyasındandır. Diğer adları Çördük,
Çorduk, Çörtük otu, Çöğür,Çöyür otudur.20-50 cm boylarında çalı
görünümlü türüne göre dikensiz yada dikensiz yumuşak tüylü, iki yada çok yıllık
,sarı çiçekli ve güçlü kokulu bitkilerdir. Kurutulmuş yaprakları ve çiçekli
dallarının yara iyileştirici etkisi
vardır. Yaralara egzamaya dışardan uygulanır Yaprakları ve çiçekli dalları
turşulara, adından da anlaşılabileceği gibi tarhanaya lezzet ve koku vermesi
için eklenir. Kaynamış suda bekletilip içilirse mide ülserine iyi geldiği ve
iştah açıcı özelliği olduğu söylenmektedir.
Blogunuz gerçekten harika emeklerinizi kutlamak lazım
YanıtlaSilbenim blogumada davetlisiniz
Türkü Dinle, Kadınca, Sing Nedir Tekin Karabey - Güler Duman Oğul Koray Avcı Dinle, Vayamk, ödev , ödevlerim , e-ödev